پرسش :

اين فكر كه اين نظام اسلامي مثل حكومت هاي ديگر روزي از بين خواهد رفت آزارم مي دهد. آيا اين فكر درست است و امكان دارد؟


شرح پرسش :
پاسخ :
دغدغه هاي شما پيرامون حفظ نظام اسلامي و آينده انقلاب ستودني است . در اين زمينه نکاتی قابل طرح است ؛
1. يکي از دلايل اصلي از بين رفتن حکومت ها ، انقطاع و شکاف نسلي است که در اين زمينه گفتني است هر چند ممکن است نسل سوم و چهارم و نسل های بعدی امام ره و مقام معظم رهبری و جنگ و مانند آن را درک نکرده باشند ولی اگر ارزش ها و معيارهای اصِيل انقلاب اسلامی از نسل اول و دوم به خوبی به آنها منتقل شود با توجه به اين که ارزشها و اصول انقلاب اسلامی از اسلام ناب گرفته شده است که با فطرت انسانها همخوانی داشته و کهنه گی نمی پذيرد ، به يقين آنها را به انقلاب و اهداف آن پايبند خواهد نمود . ارزشهايی همچون خداجويي ، عدالت طلبی ، استقلال ، آزادی ، مبارزه با ظلم و ستم و دفاع از مظلومان و...که از شعارها و اهداف اصيل انقلاب اسلامی است ، از فطرت انسانی برخاسته و برای تمامی نسل ها جاذبه و جذابيت دارد .امروز شاهديم که نسل سوم انقلاب که امام ره را درک نکرده اند همراه نسل اول و دوم انقلاب در صحنه های مختلف حضور پررنگی دارند . مقام معظم رهبری در اين باره فرمودند: «يكي از حرف هايي كه امروز محور جنگ رواني دشمن است كه لازم است آن را بگويم اين است كه مي گويند نسل سوم انقلاب از ايده هاي انقلاب جدا شده است !بعد به دنبالش يك فلسفه هم مي گذارند ، آن فلسفه اين است كه همواره در همه انقلاب ها نسل سوم از آن انقلاب رو بر گردانده اند ! كدام انقلاب را مي گوييد ؟ در سال 1789 در فرانسه انقلاب شده ، اما نه نسل سوم ، نه نسل دوم ، بلكه همان نسل اول از انقلاب برگشتند ...آن انقلاب به نسل سوم كه هيچ ، به نسل دوم هم نرسيد ، چون پايه هاي انقلاب ، پايه هاي سستي بود انقلاب اكتبر شوروي هم به نسل سوم نرسيد هنوز شش ، هفت سال از پيروزي انقلاب نگذشته بود كه استالينيسم سر كار آمد ... مساله نسل دوم و سوم و اين حرفها نبود ، همان اوايل كار ، همه چيز از دست رفته بود . اين كدام فلسفه است ، با كدام انقلاب تطبيق شده و در كجا تجربه شده كه نسل هاي سوم انقلاب ، از انقلاب بر مي گردند ، نخير ، اين بسته به اين است كه ايده آن انقلاب چه باشد .اگر ايده هاي يك انقلاب بتواند نسل دوم و سوم ودهم را به خاطر اصالت و صحت خود قانع كند ، آن انقلاب عمر ابدي خواهد داشت . ايده هاي انقلاب اسلامي ، ايده هايي هستند كه عمر ابد دارند . عدالتخواهي هيچ وقت كهنه نمي شود ، آزادي خواهي و استقلال خواهي هيچ وقت كهنه نمي شود ، مبارزه با دخالت بيگانگان هيچ وقت كهنه نمي شود ، اين ها چيزهايي است كه هميشه براي نسل ها جاذبه دارد .» ( نكته هاي ناب ، گزيده بيانات رهبر فرزانه انقلاب در جمع دانشجويان و دانشگاهيان ، ج 3 ، قم: نشر معارف ، 1388، ص45و46، بيانات رهبر معظم انقلاب در جمع دانشجويان و اساتيد دانشگاه صنعتي امير كبير ، 9/12/137)
2. هر چند بسياری تلاش می کنند که نسل حاضر و نسل های آينده را دين گريز معرفی کنند ولی در مجموع ، گرايش به دين و آموزه های دينی وتعميق آن در ميان نسل جوان روبه رشد است. هر چند در اثر تبليغات منفی غرب و تبليغ نادرست اسلام در ميان جوانان با ريزش هايی در اين زمينه روبه رو هستيم ولی رويش ها در اين زمينه بيشتر بوده است و کم نيستند جوانانی که در سايه تعاليم دين ، تربيت يافته اند . البته روشن است که خطر کم رنگ شدن ارزشها ودينداری خطری است که آينده انقلاب را تهديد می کند و از آفات انقلاب اسلامی محسوب می گردد ونظام جمهوری اسلامی بايد زمينه های تعميق معرفت دينی را فراهم نموده و با عوامل و ريشه های کم رنگ شدن ارزشهای دينی برخورد و مقابله نمايد .
3. بديهی است که نظام جمهوری اسلامی همچون هر پديده ديگری با آفات و آسيب هايی روبرو است که برای تداوم آن بايد آنها را برطرف نمود . انقلاب اسلامی همچون درختی است که با آفات و آسيبهايی روبر است که بايد از آنها جلوگيری به عمل آيد تا ثمره و ميوه آن کام دوستان انقلاب را شيرين و کام مخالفان و دشمنان را تلخ نمايد . از اين رو آسيب شناسی انقلاب اسلامی و توجه به آن در برنامه های نظام برای تداوم و ادامه مسير خود لازم وضروری است . در حقيقت آسيب شناسی انقلاب و توجه به آفاتی که ممکن است انقلاب با آن مواجه شود ، پويايی و بالندگی آن را به دنبال خواهد داشت .و بی توجهی به آن آينده انقلاب را به خطر خواهد انداخت . شهيد مطهری ره برخی از آفات انقلاب را اين گونه برشمرده اند :«1- نفوذ انديشه های بيگانه ، راه مبارزه ، عرضه داشتن صحيح مکتب اسلام در همه زمينه ها به زبان روز است . 2- تجددگرايی افراطی ، مشکلات جامعه بشری نو می شود و مشکلات نو راه حل نو می خواهد « الحوادث الواقعه» چيزی جز پديده های نو ظهور نيست که حل آن ها بر عهده حاملان معارف اسلامی است . سرً ضرورت وجود مجتهد در هر دوره همين است .3. رخنه فرصت طلبان .4. انحراف در مسير واهداف» ( مرتضی مطهری ، نهضتهای اسلامی در صد ساله اخير ، قم: نشر عصر ، ص 90-101)
مقام معظم رهبری در اين خصوص فرمودند:«عامل مرگ و زندگي در يك انقلاب چيست؟ دو عامل وجود دارد كه خيلي مهم است ، يكي شعارها و پرچم هاي برافراشته يك انقلاب است ، شعارها و هدف هايي كه يك انقلاب را ترسيم مي كند . اگر عمر مفيد اين شعارها سربيايد و انقلاب حرفي براي گفتن نداشته باشد ، زائل خواهد شد . البته اين در مورد انقلاب اسلامي به هيچ وجه صدق نمي كند . شعارها و هدف هايي كه اين انقلاب ترسيم كرده ، با ذات و نيازهاي ذاتي انساني آميخته است . هدفهاي اين انقلاب همان طور كه گفتيم عدالتخواهي، تكريم انسان ، مبارزه با ستمگري ، دفاع از مظلوم ، پر كردن شكاف هاي طبقاتي ، اين شعارها هرگز كهنه نمي شود . نيازهاي اصيل انساني در طول تاريخ يكسان است و انقلاب اسلامي و اسلام اين نيازها را مورد توجه قرار مي دهد و دنبال آن است . استقلال يك ملت كه تحت سلطه قدرت بيگانه نباشد يك نياز اساسي است ، اين يكي از شعارهاي انقلاب اسلامي است . آزادي براي انسان ها ، با همان مفهوم انساني و اسامي و صحيح خود ، يك نياز قطعي است . پس از لحاظ شعارها ، انقلاب اسلامي كهنگي بردار نيست ، اين شعارها براي انسان هميشگي و مورد نياز دائمي است . عامل دوم كه ممكن است براي انقلاب مشكل درست كند ، اين است كه دست اندركار ان و صاحبان انقلاب يعني مردم و مسئولان سست و خسته شوند و اشتباه كنند و صلاحيت لازم را از دست بدهند . هر انقلاب . هر نظامي اگر به اين آفت دچار شود ، نابود خواهد شد ، اين را بايد هميشه به عنوان يك تهديد در نظر داشت . ما بايد صلاحيت انقلابي را در خود نگه داريم و حفظ كنيم . اگر اين صلاحيت حفظ شد ، ايدئولوژي انقلاب هيچ چيز كم و كسر ندارد . شعارهاي انقلاب ، زائل شدني و عمر مصرف آن ها هميشگي است . ما بايد در خود ، اين صلاحيت ها را تقويت كنيم . در درجه اول ، صلاحيت مسئولان است . در درجه بعد ، صلاحيت كساني كه مي توانند در صحنه انقلاب و كشور اثر گذار و فعال باشند ..»( نكته هاي ناب ، پيشين ، ص49و50،بيانات رهبر معظم انقلاب در ديدار دانشجويان و دانش آموزان طرح ولايت ، 17/5/1381) بنابر اين آنچه شما از آن نام برده شد بخشی از آسيب ها وآفت های انقلاب است که اگر با آنها مقابله نشود و برای برطرف نمودن آن چاره انديشی نشود البته آينده انقلاب را به خطر خواهد انداخت و اگر با آن مقابله شود و اين آفات و آسيب ها از نظام جمهوری اسلامی زدوده شود ، شعارها و اهداف و مبانی اسلام هيچگاه کهنه نخواهد شد و مشمول مرور زمان نمی گردد وبرای همه نسل ها و همه انسان ها جذابيت خواهد داشت .( برای مطالعه بيشتر در مورد آسيب های انقلاب اسلامی ر.ک به: آسيب شناسی انقلاب اسلامی ،مجموعه مقالات اولين دوره سلسله همايشهای آسيب شناسی انقلاب اسلامی،تهران : سنبله ، 1385-آسیب شناسی انقلاب اسلامی ، مجموعه مقالات ،تهران: دفتر نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه صنعتی شریف، 1379- انقلاب اسلامی زمينه ها و پيامدها ، منوچهر محمدی ، قم: نشر معارف ، 80- انقلاب اسلامی ايران ، جمعی از نويسندگان، قم: نشر معارف 1384- انقلاب اسلامی نقطه عطفی در تاريخ ، حميد دهقان ، قم: مدين ، 1382)
porseman.org